Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
BOLI METABOLICE
1 noapte (13 Sep - 14 Sep)

Tratament BOLI METABOLICE

Afecțiunile metabolice sunt caracterizate prin tulburări și disfuncții în metabolismul organismului.

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor chimice care au loc în organismul uman, pentru a transforma substanțele nutritive din hrană în energie necesară și pentru a elimina rezidurile. Reprezintă un sistem complex cu rolul de a menține constantă greutatea corpului, de a crea noi celule și de a le oferi toate substanțele nutritive, de a regla temperatura corpului și de a elimina substanțele rele, dăunătoare, toxice, din organism.

În desfășurarea proceselor celulare, rolul primordial îl au enzimele. Tot enzimele dețin rolul principal și în cele trei principii alimentare de bază.

Metabolismul glucidelor: Hidrații de carbon, adică zahărul și amidonul, de provenieneță vegetală, în special, au rolul principal de a furniza organismului energie. În urma digestiei, glucidele ajung în intestinul subțire sub formă de monozaharide și sunt absorbite.
Metabolismul lipidelor: Grăsimile provin în majoritate din regnul animal și au rolul, în principal, de a furniza corpului căldură.
Metabolismul proteinelor: Proteinele reprezintă a treia grupă de principii nutritive fundamentale. Au în primul rând rolul de a forma țesuturi noi și sunt materia primă pentru înlocuirea substanțelor consumate în procesele vitale.

Cum există mai multe procese metabolice, bolile sunt diferențiate în funcție de zona afectată. Iată câteva dintre afecțiuni cauzate de tulburări metabolice:

Diabetul a fost și rămâne una dintre cele mai frecvente boli metabolice. Boala apare când nivelul de glucoză (zahăr) din sânge este crescut, fie pentru că organismul nu produce suficientă insulină (diabet de tip 1), fie pentru că celulele devin rezistente la acțiunea insulinei (diabet de tip 2), care este produsul țesutului insular din pancreas și este hormonul responsabil de reglarea nivelului de glucoză din sânge. Organismul uman dispune de un mecanism extrem de fin și de precis pentru a regla eliberarea glucozei din ficat în sânge. Perturbările în acest mecanism sunt legate de slăbirea activității țesutului insular din pancreas, fie prin stimularea lor insuficientă din partea hipofizei, fie prin supraproducerea de hormoni hipofizari care neutralizează insulina. Aceste perturbări hormonale duc întotdeauna la apariția diabetului.

Obezitatea este considerată astăzi cea mai frecventă boală metabolică. Aceasta poate avea urmări în apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul de tip 2, boli cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială), accident vascular cerebral (AVC), anumite tipuri de cancer. De asemenea, poate avea impact negativ asupra sănătății mintale, ducând la depresie și scăderea încrederii în sine. Obezitatea este adesea rezultatul unui dezechilibru între aportul caloric și consumul caloriilor. Consumul excesiv de alimente bogate în calorii și lipsa activității fizice pot contribui semnificativ la creșterea în greutate. Tratamentul obezității implică de obicei o schimbare drastică a stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei alimentații echilibrate și practicarea exercițiilor fizice regulate.

Hipertiroidismul apare când hormonul tiroidian, produs în exces de glanda tiroidă, preia controlul asupra metabolismului. Printre semnele acestei afecțiuni: transpirații abundente, păr fin care cade ușor, scădere în greutate, chiar dacă mesele sunt echilibrate.

Hipotiroidismul se manifestă când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni pentru a controla felul în care este consumată energia în organism. Spre deosebire de hipertiroidism, această afecțiune se caracterizează prin creșterea necontrolată a greutății.

Guta este o boală întâlnită mai ales în rândul bărbaților. Cauza este legată de acidul uric și constă în eliberarea excesivă de săruri care conțin acid uric. Acestea nu sunt eliberate normal prin urină, ci se acumulează în sânge și pot forma cristale ce se depun apoi în țesuturi, cum ar fi articulațiile. Printre factorii care pot duce la această boală, literatura de specialitatea notează alimentația nesănătoasă, mesele abundente sau înfometarea, consumul excesiv de alcool, tutunul. Pe lângă acești factori, există și alte condiții ce pot favoriza apariția acestei afecțiuni, cum ar fi emoțiile repetate, surmenajul intelectual sau alergiile.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Terapiile balneare pot avea deseori rezultate benefice în afecțiuni metabolile. În funcție de boală, de fiecare caz în parte, de evoluția pacientului, medicul de specialitate poate recomanda cure balneare. În România sunt numeroase stațiuni balneare indicate pentru tratarea diferitelor afecțiuni metabilice: Bazna, Băile 1 Mai, Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olănești, Călimănești-Căciulata, Geoagiu-Băi, Moneasa, Pucioasa, Sângeorgiu de Mureș, Sângeorz-Băi, Slănic Moldova, Sovata, Techirghiol, Eforie Nord, Saturn, Neptun.

inapoi sus

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

428vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!