Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Drumetii in zona Arefu
1 noapte (30 Apr - 1 Mai)

Categorii de articole

Albac 3 articole

Amara 7 articole

Arefu 3 articole

Arieseni 3 articole

Arpasu de Sus 2 articole

Avrig 1 articol

Baile Felix 7 articole

Baile Govora 5 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Drumetii in zona Arefu

Situată pe drumul național 7C, denumit popular Transfăgărășan, drum ce leagă orașele Pitești și Sibiu, traversând Munții Făgăraș, localitatea Arefu este formată din satele Arefu, Căpăţânenii Pământeni şi Căpăţânenii Ungureni.
Se află la marginea de nord-vest a județului Argeș, în Muscelele Argeșului, la poalele Munților Frunții, la limita cu județul Sibiu. Comuna se întinde pe cursul superior al Argeșului, în zona lacului de acumulare Vidraru.

Arefu nu este o destinație turistică propriu-zisă. Cu toate acestea, unii turiști aleg să meargă la Arefu fie pentru locurile mai retrase în mijlocul naturii, fie pentru a vizita câteva atracții turistice renumite din zonă.

Valea Vâlsanului, arie protejată de interes național situată, o parte, și pe teritoriul comunei Arefu, se află în Carpații Meridionali, în partea de sud a Munților Făgăraș. Iubitorii de natură vor fi încântați de această rezervație naturală: chei, cascade, râuri, lacuri, poieni în păduri ce par fără capăt și variate trasee mai puțin umblate de drumeți.

Din Arefu la Cetatea Poenari sunt 3 kilometri. În volumul Argeșul monumental - enciclopedie patrimonială, cercetătorul și omul de cultură Grigore Constantinescu scria despre această cetate că prezintă „un remarcabil obiectiv turistic evocator de istorie națională”:

„Bastion important în lupta pentru apărarea independenței, în contextul unui permanent pericol străin, cetatea a fost folosită ca loc de refugiu pentru domnitori, de întemnițare a dușmanilor sau de adăpostire a vistieriei țării.”

Cetatea a fost construită în două etape: în prima jumătate a secolului al XIV-lea și la mijlocul veacului următor. A fost abandonată în secolului al XVI-lea și reconstituită în 1972:

„O scară din beton formată din 1480 trepte asigură accesul spre cetate.”

Grigore Constantinescu a menționat: „Tradiția istorică și orală atribuie zidirea cetății lui Vlad Țepeș, temutul voievod fiind, de fapt, ctitorul restaurării și extinderii acesteia”.

Realizat în 1966, în formă de arc, Barajul Vidraru are 188 metri înălțime. „Prin proporțiile sale, se situa, în momentul definitivării lucrărilor, pe locul al șaselea în Europa și pe locul al nouălea în lume”, notase Grigore Constantinescu în volumul Argeșul monumental - enciclopedie patrimonială.

Autorul a mai oferit câteva date interesante:

„Oglinda lacului de acumulare - cu lungimea de 14 kilometri - se întinde până la Cumpăna, pe circa 800 de hectare, iar drumul de contur măsoară peste 60 kilometri.”

Un simbol al hidrocentralei de pe Argeș este Monumentul Energia. A fost realizat în 1971, din oțel inoxidabil, de sculptorul Constantin Popovici și dedicat „eroicilor constructori ai Barajului de la Vidraru”.

Barajul Vidraru se află la 7 kilometri de Arefu.

În Dicționarul topografic și statistic al României, publicat în 1872, Dimitrie Frunzescu scria că, la Arefu, era „izvor cu apă de pucioasă în care predomină magnezia carbonică”.


Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați Arefu și împrejurimile, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs.. Puteți vizita toate ofertele pe următorul link:

Articole din categoria Arefu:

Drumetii in zona Arefu

Situată pe drumul național 7C, denumit popular Transfăgărășan, drum ce leagă orașele Pitești și Sibiu, traversând Munții Făgăraș, localitatea Arefu este [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al localitatii Arefu

„Satul Aref este atestat documentar în hrisovul emis de cancelaria domnească a voievodului Mircea Ciobanu la 11 februarie 1558”, a scris cercetătorul și omul [...]

Citeşte în continuare

Drumetii in zona Arefu

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

955vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!