Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Baile Felix - Romania
1 noapte (6 Dec - 7 Dec)

Categorii de articole

Baile Felix 4 articole

Baile Govora 7 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Scurt istoric al statiunii Baile Felix

Anul descoperirii izvoarelor termale este disputat, unii considerând că a avut loc în jurul anilor 1000, alții, în jurul anilor 1200, iar unii specialiști afirmă chiar că au fost descoperite abia în 1700.

Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratamentul diverselor afecțiuni încă din anul 1000, când au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin.

În altă viziune, cea mai veche mărturie a Băilor Felix a fost descoperită într-o Diplomă a Vaticanului. Aici era menționată existența unor ape termale lângă Cetatea Oradiei sub denumirea de Băile Oradiei (Termae Varadienses).

O altă variantă spune că abia în 1700 Felix Heldres a descoperit izvorul termal.
Între anii 1711-1721 apar primele așezăminte organizate pentru tratament sub numele de “baia lui Felix”, iar din 1885 se captează un nou izvor, având temperatura de 49 grade Celsius.

În 1731 se face prima analiză a apelor termale și a proprietăților curative ale acestora așa cum sunt cunoscute astăzi.

Prima atestare a stațiunii datează din 1763 și este reprezentată de o serie de notițe ale unui medic ce dorea construitea unui bazin pentru băi.

În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatră. Tot atunci au fost amenajate cabine de băi.

Prima clădire a fost construită între 1766-1772, însă stațiunea începe să se dezvolte abia în 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

"Nufărul termal" sau "floarea de lotus" este considerat simbolul stațiunii, fiind descoperit în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel și denumit în 1908 de către J. Tuzson, care face asemănarea cu nufărul de Nil. Planta a fost declarată monument al naturii în anul 1931.

Apele din stațiunea balneo-climaterică Băile Felix au obținut în 1896 la expoziția mondială Medalia de Aur și Diploma de onoare.

Articole din categoria Baile Felix:

Afecțiuni ce pot fi tratate la Băile Felix

Stațiunea balneo-climaterică Băile Felix, situată în Nord-Vestul României, dispune de o bază de tratament și băi termale. Izvoarele de apă geo-termală, cu temperaturi de 45-112°C au proprietăți curative, [...]

Citeşte în continuare

Factori terapeutici în Băile Felix

Izvoarele de apă geo-termală, descoperite în Antichitate, cu temperaturi de 45-112°C au proprietăți curative, fiind oligometalice, bicarbonate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice, [...]

Citeşte în continuare

Tratament balnear în Băile Felix

Stațiunea balneo-climaterică Băile Felix, cea mai mare din România, este deschisă în permanență. La baza de tratament turiștii vin pentru tratarea diverselor afecțiuni de natură reumatismală, ginecologică [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al stațiunii Băile Felix

Anul descoperirii izvoarelor termale este disputat, unii considerând că a avut loc în jurul anilor 1000, alții, în jurul anilor 1200, iar unii specialiști afirmă chiar că au fost descoperite abia în 1700.

Citeşte în continuare

Scurt istoric al statiunii Baile Felix

87destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

729vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

450hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

65 000rezervări efectuate

Peste 65.000 de vacanțe reușite!