Pentru a-ți oferi o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Pentru mai multe informatii și modul cum le folosim, te rugăm citește Politica de confidenţialitate şi cookies a site-ului.

Am înțeles!
Ai fost dezabonat de la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul BalneoMedica.ro! ÎNCHIDE
Amara - Romania
1 noapte (8 Mai - 9 Mai)

Categorii de articole

Albac 3 articole

Amara 7 articole

Arefu 3 articole

Arieseni 3 articole

Arpasu de Sus 2 articole

Avrig 1 articol

Baile Felix 7 articole

Baile Govora 5 articole

Baile Herculane 2 articole

Baile Olanesti 4 articole

Calimanesti-Caciulata 4 articole

Eforie Nord 2 articole

Jupiter 1 articol

Mamaia 1 articol

Poiana Brasov 3 articole

Sinaia 1 articol

Turda 1 articol

Venus 5 articole

Scurt istoric al statiunii Amara

„Era o vreme când locuitorii satelor din jur furau câte o zi-două din treburile câmpului și veneau să-și bucure oasele în apele Amarei. Să se facă sănătoși. A fost primul certificat de calitate al apei lacului, al izvorului de apă minerală și al nămolului sapropelic”, scria într-o prezentare a stațiunii făcută în ghidul Stațiunile de odihnă și tratament balnear, din 1982.

Situată în partea de est a Câmpiei Române, în Câmpia Bărăganului, la 8 kilometri de orașul Slobozia, stațiunea Amara s-a dezvoltat în jurul lacului Amara. Denumirea stațiunii vine de fapt de la cea a lacului – bogată în sulfați, apa din lac are gust amar.

Prima mențiune documentară a lacului. Într-un ghid al stațiunilor balneare și climatice, din 1967, Costin Ștefănescu nota că „lacul este cunoscut din epoca neolitică”, ceea ce înseamnă între anii 3500 – 2800 a.e.n..
Totuși, lacul a fost menționat prima dată într-un document din prima jumătate a secolului al XVII-lea, în vremea domniei lui Matei Basarab. Domnitor al Țării Românești între 1632 – 1654, Matei Basarab a reconstruit mănăstirea Sfinții Voievozi din Slobozia și „a înzestrat-o cu numeroase sate și moșii, multe dintre acestea aflate în jurului lacului”.

Primele așezări. În zona lacului, primele așezări au fost consemnate la jumătatea secolului al XIX-lea.
După secularizarea averilor mănăstirești, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai multe familii au primit terenuri în jurul lacului, au construit case și s-au mutat acolo. După cum scria Costin Ștefănescu, până în 1903, Amara a fost un cătun ce aparținea de Slobozia.

Primele analize chimice. În lucrarea Enciclopedie de balneoclimatologie a Romaniei, Elena Berlescu menționa că, în anul 1887, Petru Poni, chimist și mineralog, a realizat primele analize chimice ale apei lacului.
După cinci ani, autoritățile locale au înființat un serviciu al băilor care adminitra instalațiile de băi calde.  Într-un document al vremii, se nota un bilanț al unei cure dintr-un sezon, așa cum a prezentat Elena Berlescu: „452 de bolnavi și 3200 de băi”.

Un început. Apa lacului și nămolul sapropelic au făcut ca Amara să devină o stațiune renumită, încă din prima jumătate a secolului al XX-lea. Din acea perioadă, s-au construit diferite instalații pentru băi, cu mijloacele și posibilitățile vremii, în mare parte distruse în timpul Primului Război Mondial.

De la cătun la stațiune balneară. În perioada interbelică, a urmat perioada de înflorire a stațiunii. Investitori privați au deschis stabilimente pentru băi și totodată unități de cazare.  Factorii naturali terapeutici și această dezvoltare au făcut ca, în anul 1937, Amara să fie declarată stațiune balneară.
La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial,  toate stabilimente și hotelurile din Amara au fost naționalizate. În 1973, s-a deschis Casa de odihnă și tratament a sindicatelor, cu o capacitate de 1150, care oferea cazare, masă și avea o bază de tratament.

Amara, azi: tratamente și terapii spa. În prezent, stațiunea are numeroase hoteluri de diferite categorii de clasificare, unele cu bază de tratament și centre spa. Pe lângă clasicele și binefăcătoarele tratamente cu apa și nămolul lacului, turiștii pot beneficia de saună, jacuzzi,  servicii de masaj și multe alte terapii menite să le aducă armonie, energie, starea de bine. 

Dacă acest articol v-a făcut să vă doriți să explorați stațiunea Amara, vă invităm să aruncați o privire peste ofertele noastre atractive de pe Balneomedica.ro. Cu siguranță veți găsi ceva pe placul dvs.. Puteți vizita toate ofertele pe următoarele link-uri:

Articole din categoria Amara:

Despre stațiunea balneară Amara

Stațiunea balneară Amara, supranumită Perla Câmpiei Române, se află în județul Ialomița, la 8 kilometri de orașul Slobozia și la aproximativ 130 kilometri de București.

Citeşte în continuare

Izvoare minerale si indicatii terapeutice in Amara

Apele minerale terapeutice sunt cele care provin dintr-o sursă naturală, adică izvor, lac sau foraj. Pentru a fi folosite în diferite tratamente balneare, acestea trebuie să îndeplinească mai multe condiții, [...]

Citeşte în continuare

Afectiuni ce pot fi tratate in statiunea Amara

Stațiunea balneară Amara este recunoscută în special pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale. Pe lângă acestea, la Amara se mai pot trata și alte câteva afecțiuni.

Citeşte în continuare

Factori terapeutici in Amara

Stațiunea Amara beneficiază de patru factori terapeutici.  În Enciclopedia geografică a României, Dan Ghinea nota că stațiunea balneoclimaterică de interes general „este renumită pentru [...]

Citeşte în continuare

Drumetii in zona statiunii Amara

Pe lângă Lacul Amara, principalul obiectiv turistic și factor terapeutic natural, Amara și împrejurimile stațiunii oferă câteva atracții turistice pentru timpul liber, după tratamente.

Citeşte în continuare

Scurt istoric al statiunii Amara

„Era o vreme când locuitorii satelor din jur furau câte o zi-două din treburile câmpului și veneau să-și bucure oasele în apele Amarei. Să se facă [...]

Citeşte în continuare

Tratament balnear in Amara

„Stațiunea Amara este profilată, în principal, pe tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor și ginecologice”, scriau specialiști în volumul Cura balneoclimatică în România.

Citeşte în continuare

Scurt istoric al statiunii Amara

132destinații în România

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

926vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

728hoteluri

Hoteluri specializate pentru tratament balnear sau spa.

60 000rezervări efectuate

Peste 60.000 de vacanțe reușite!